Hendrik van Driel

(Gouda 24-02-1913 – Berlijn 16-12-1943)

 

Hendrik van Driel
Hendrik van Driel

Hendrik van Driel (roepnaam Henk) werd geboren op 24 februari 1913 in Gouda. Henk groeide op aan de Ridder van Catsweg in Gouda in een gezin met 11 jongens en 4 meisjes.

Henk was werkzaam bij “Hugo Kahn” op de hoek van de Zeugstraat en de Lange Tiendeweg in Gouda en later bij “de Gruyter” aan de Markt in Gouda. Henk trouwde op 14 oktober 1936 met Geertruida Jongeneel (roepnaam Truus) uit Gouda. Na hun huwelijk woonden ze tot 1937 in de Cornelis Ketelstraat 70 in Gouda. In 1937 verhuisden ze naar F. W. Reitzstraat 63 in Gouda, waar ze 2 dochters kregen. Corrie en Truus. Henk overleed op 16 december 1943 bij een bombardement in Berlijn. Heel bizar is dat het huis aan de Cornelis Ketelstraat 70, waar hij na zijn huwelijk in 1936 één jaar woonde, op 18 mei 1941 bij een bombardement van de Geallieerden werd getroffen door één van de drie bommen welke waren gericht op de spoorlijn Gouda-Utrecht. De huizen aan de Noothoven van Goorstraat 41, 42 en 43 én de huizen Cornelis Ketelstraat 70 en 72 werden bij dit bombardement verwoest. Bij het huis aan de Noothoven van Goorstraat 42 én het huis aan de Cornelis Ketelstraat 72 (hoek Noothoven van Goorstraat) zijn hierbij personen om het leven gekomen.  (Bron: Gouda in de Tweede Wereldoorlog (van M.J. van Dam e.a.) van uitgeverij Eburon.) Henk werd samen met zijn broers Maars, Cor en Dirk en zijn zwager Wijnand Donk door de Duitsers, via de Arbeitseinsatz, gedwongen te werk gesteld in Berlijn. Henk kwam daar te werken in de Daimler Benz fabriek waar auto’s werden gemaakt. Zijn broers en zwager waren in Berlijn op andere locaties te werk gesteld. Henk is op 16 december 1943 overleden bij een bombardement dat de Geallieerden uitvoerden op de Daimler Benz fabriek in Berlijn. Zijn broer Maars is later die dag, omdat er hevig gebombardeerd werd, bij de gebombardeerde fabriek gaan kijken. Daar was niets meer van over. Uit informatie die Maars later ter plaatse van een portier van de fabriek kreeg, bleek dat de arbeiders van de fabriek naar de schuilkelders waren gevlucht. De vloeistoffen die onder andere werden gebruikt bij het spuitwerk van de auto’s bleken vlam te hebben gevat en waren ook nog eens de schuilkelders ingestroomd. Niemand overleefde dit. De stoffelijke resten van de op 30 jarige leeftijd overleden Henk van Driel werden pas in juli 1944 overgebracht naar Gouda, waar hij op 15 juli werd begraven in een algemeen graf op de begraafplaats aan de Vorstmanstraat.

Gedenksteen Hendrik van Driel op de erebegraafplaats te Loenen
Gedenksteen Hendrik van Driel op de erebegraafplaats te Loenen

Omdat er ná 1980 sprake van was dat deze begraafplaats door de gemeente Gouda gesloten zou worden, en de graven geruimd zouden worden, zijn de stoffelijke resten van Henk in 1989 vanuit Gouda overgebracht naar het ereveld van oorlogsslachtoffers in Loenen. Dit ereveld van oorlogsslachtoffers in Loenen is aangelegd in opdracht van de Oorlogsgravenstichting. (zie hieronder) De ontruiming van de oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat is uiteindelijk niet doorgegaan omdat de begraafplaats aan de monumentenlijst werd toegevoegd. De bij het bombardement in Berlijn overleden Henk van Driel is op dit ereveld in Loenen begraven in vak A nr. 874, waar ook de steen ligt. Oorlogsgravenstichting Loenen. In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen (gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu bijna 4000 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats. Een belangrijk kenmerk van ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland. Op de internetsite van de oorlogsgravenstichting is terug te vinden waar zich erevelden in Nederland, Europa en in het Verre Oosten bevinden. (zie oorlogsgravenstichting) Tevens kun je op deze site terugvinden waar iemand op een ereveld begraven ligt en kun je in een slachtoffer register op naam zoeken naar slachtoffers van de oorlog. Auteur:Henny van Driel, neef van Hendrik van Driel (zoon van Simon van Driel), na informatie bij mw. A.C. van Driel-van der Wolf (weduwe van Maars van Driel), Hennie van Driel (zoon van Maars van Driel) en Truus Heuvelman-van Driel (dochter van Hendrik van Driel) Met dank aan Coretta Wijbrans van Streekarchief Midden-Holland Henny van Driel 17 juni 201
2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *