Wilhelmus (Wimpie) Kleinherenbrink

 (1931-1944 )

Wimpie “Kleinherenbrink”
Wimpie “Kleinherenbrink” (foto via Hans Ruigrok)

Wilhelmus Kleinherenbrink is geboren op 29 december 1931 te Gouda en was op 6 november 1944 tot zijn ongeluk precies op de verkeerde plaats toen de bommen vielen. (Wimpie had volgens de burgelijke stand de naam Noordegraaf).

Maandag 6 november 1944 was een gedenkwaardige dag, waar bij verschillende luchtaanvallen 8 personen uit Gouda het leven lieten

In het boek van Rinus van Dam “Gouda in de Tweede Wereldoorlog” staat op bladzijde 224 dat op maandag 6 november 1944, om 8 uur ’s morgens, zes bommen werden afgeworpen in het gebied tussen de Ridder van Catsweg en de Nieuwe verbindingsweg (de huidige Burgemeester Jamessingel).

Hierbij werd Johannes de Jong getroffen door een bomscherf. Hij werd overgebracht naar de Wijkverpleging, waar zijn verwondingen in eerste instantie niet ernstig leken. Op 21 november is hij toch bezweken aan zijn verwondingen. Hij ligt begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat. Op zijn grafteken staat “door een noodlottig ongeval van 6 november 1944″.

Later op die ochtend zijn er door jachtbommenwerpers van de Royal Air Force luchtaanvallen uitgevoerd op het stationsemplacement van Gouda. Zij kwamen uit de noordwestelijke richting vandaan. Het station werd zwaar getroffen.

De meeste bommen misten echter hun doel en kwamen op en nabij woningen terecht die iets verder van het station waren gelegen.

Zo gebeurde het die ochtend, dat een paar jongens gingen kijken waar een van de bommen terecht was gekomen die eerder die morgen bij het station was gevallen. Ook zochten zij naar bomscherfjes, dat hadden ze al eerder gedaan. Terwijl ze bij de tunnel waren hoorden ze vliegtuigen aankomen die het station gingen beschieten en bombarderen. Dat was paniek! Een van die jongens, Nico de Waal, vertelde later tegen de broer van Wimpie, Hans Ruigrok, dat hij samen met Wimpie Kleinherenbrink, die hij kende, in de tunnel wat dekking had gezocht.

Na die eerste aanval zijn de 2 jongens gevlucht richting de Boelekade. Nadat de twee jongens nog een keer voor een tweede aanval hadden geschuild, zijn zij tot het kruidenierswinkeltje van mevrouw Baas gekomen en daar naar binnen gevlogen, want opnieuw kwamen de vliegtuigen overvliegen. Hier zijn Nico en Wimpie maar even geweest, want dat huis had aan de achterkant een plat dak en daar kwam een stuk ijzer van het spoor op terecht en stak er doorheen. Op dat dak stond veel water wat meteen naar binnen stroomde. In hun angst zijn ze verder richting Karnemelksloot gerend. Opeens was er een gierend geluid te horen. Toen werden ze pas echt angstig en in een fractie van een seconde vloog Nico naar links een koepelpoort in, Uit zijn ooghoek zag hij Wimpie rechts van de straat een huis in vluchten, bij mevrouw Francina Vuurens-van Leeuwen op nummer 78.

De nicht van mevr. Vuurens-van Leeuwen, Ria Ouwerkerk-Roeten, was bij haar tante om een regenjas op te halen om van de voering een laken van te maken. Zij zat in de voorkamer toen de huilende Wimpie door tante naar de keuken werd meegenomen. Terwijl tante Sien hem stond te troosten, viel er weer een bom. Een groot deel van het huis stortte in.

Later is dokter Bik (de oude), die aan de Blekersingel er vlak achter woonde, gekomen en kon alleen de dood constateren bij mevr. Vuurens.  Wimpie had het ook niet overleefd.

Toen het stof van de bommen in de Boelekade was weggetrokken, is Nico verder naar zijn huis in de Dr. Leidsstraat gerend. Later hoorde hij van zijn vader dat het huis van mevr. Vuurens getroffen was.

Ria Ouwerkerk-Roeten werd hardhandig uit het puin getrokken en heeft altijd last van haar handen gehouden. Verleden jaar (2012) vertelde de zoon van de oude dokter Bik, “de jonge dokter Bik” dat van die bom een scherf in hun tuin terecht was gekomen en dat deze scherf nog steeds in hun kelder wordt bewaard.

Graf Wimpie op de oude begraafplaats
Graf Wimpie op de oude begraafplaats

Francina Vuurens-van Leeuwen en Wilhelmus Kleinherenbrink liggen beiden begraven op de Oude Begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat. Francina in Veld D o.27 en Wimpie in Veld D plaats o.06

Koos Massar

 Verantwoording:

Bronnen:

  • Hans Ruigrok (broertje van Wim, die 6 jaar oud was, toen zijn broer omkwam. Hij heeft het verhaal gehoord van Nico de Waal en doorverteld aan Koos Massar).
  • Han Bik jr.
  • Het boek Gouda in de Tweede Wereldoorlog door: Rinus van Dam
  • Collectie Stichting Oude Begraafplaats

2 gedachten aan “Wilhelmus (Wimpie) Kleinherenbrink”

  1. Dit hele verhaal heeft Nico de Waal aan mijn door gestuurd na dat ik bij hem thuis was geweest.Zijn dochter heeft het voor mij op papier gezet ik heb het artikel thuis nog liggen Wimpie was een broer van mij ik was toen zelf zes jaar oud toen dit gebeurden ik ben ook nog bij mevrouw Vuurens thuis geweest in het Juliana Hof
    Toen heb ik het artikel aan Koos Massar gegeven ook de foto komt van mij vandaan
    Met vriendelijke groet,
    Hans Ruigrok

  2. I was more than happy to find this web site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!!
    I definitely savored every little bit of it and I
    have you bookmarked to look at new things in your website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *